NOS Nieuws

 1. Vandaag bezochten zo'n 1500 mensen met hun eigen boot of met een speciale veerdienst vanuit de haven van Lelystad de Marker Wadden, een natuurgebied in aanbouw. Daar konden ze wandelen langs de slibcompartimenten. Ook waren er gidsen aanwezig voor uitleg over het project, de natuurontwikkeling en de vogels.

  De eilanden moeten ervoor zorgen dat de natuur in het Markermeer gevarieerder wordt. Door het vele slib in het water en het gebrek aan natuurlijke oevers ging de vogel- en visstand de afgelopen 20 jaar hard achteruit. De eilanden vormen een nieuwe voedselbron en plek om nesten te maken.

  Met zand, klein en slib uit het meer worden paaiplaatsen, eilanden en natuurlijke oevers gemaakt waar bedreigde dieren en planten van profiteren. Uiteindelijk wil Natuurmonumenten van de Marker Wadden een archipel maken van in totaal 10.000 hectare, een van de grootste natuurherstelprojecten van West-Europa.

  Haven

  De aanleg gaat voortvarend. Vanuit de lucht de contouren van drie eilanden zijn al te zien vanuit de lucht. Het riet gaat langzaam groeien en vogels hebben de eilanden al massaal ontdekt.

  Uiteindelijk zal het grootste eiland toegankelijk worden voor recreanten: in 2018 wordt de haven ervan toegankelijk voor het publiek.

  De Marker Wadden zijn ook morgen nog open voor publiek. Klik hier voor het vaarschema.

 2. De Noord-Koreaanse minister Ri van Buitenlandse Zaken heeft in de Algemene Vergadering van de VN president Trump een geestelijk gestoorde man vol grootheidswaan genoemd, die met zijn handen "aan de nucleaire knop zit".

  Ri dreigde dat Noord-Korea een "meedogenloze preventieve actie" zal uitvoeren als er enig teken is dat de VS "en zijn vazallen" overgaan tot een militaire aanval of een operatie om de leiding van Noord-Korea te vervangen.

  Kort voor de onverzoenlijke toespraak van Ri liet de Amerikaanse luchtmacht een staaltje machtsvertoon zien. B-1B Lance-bommenwerpers en jachtvliegtuigen vlogen vlak langs de Noord-Koreaanse kust. Volgens het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, laat de operatie zien dat Trump een scala aan militaire opties heeft om elke dreiging de kop in te drukken.

  De B-1B is een enorme bommenwerper met een spanwijdte van bijna 42 meter, die ook kernbommen kan vervoeren. Volgens het Pentagon zijn Amerikaanse militaire toestellen deze eeuw nog niet zo dicht bij Noord-Korea geweest.

  Dinsdag dreigde Trump in de Algemene Vergadering Noord-Korea met totale vernietiging als de VS zich zou moeten verdedigen. Ook noemde hij de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un "een rocket man op een zelfmoordmissie.

  Ri zei vanavond dat niemand anders dan Trump zelf op zelfmoordmissie is. Door de Noord-Koreaanse leider een rakettenman te noemen, "heeft Trump een bezoek van onze raketten aan het hele Amerikaanse vasteland onvermijdelijk gemaakt". Als daarbij onschuldige Amerikanen om het leven komen, is dat volledig de verantwoordelijkheid van Trump, zei Ri.

  Ri zei verder dat Noord-Korea dicht bij de voltooiing van zijn nucleaire ontwikkeling is. Het uiteindelijke doel is machtsevenwicht met de VS, aldus Ri, die ook nog zei dat elke hoop op verandering van het Noord-Koreaanse standpunt door de nieuwe sancties de kop is ingedrukt.

  Vandaag leek het er even op dat Noord-Korea een nieuwe kernproef had gehouden. Er was een aardbeving met een kracht van 3,4 in het nucleaire testgebied. Na enkele uren werd echter vastgesteld dat er geen nieuwe kernproef is gehouden. Mogelijk is de beving het gevolg van verschuivingen diep in de aarde als gevolg van de kernproef van 3 september.

 3. De ouders van het terminaal zieke Afghaanse jongetje Amir zijn weer samen met hun zoontje. De ouders, die in een asielzoekerscentrum in Emmen wonen, verblijven in het Ronald McDonald Huis vlak bij het UMCG waar hun kind gisteren werd opgenomen.

  De 10-jarige Amir heeft niet lang meer te leven. Hij werd op last van de kinderrechter in Assen uit huis geplaatst. Volgens de Kinderbescherming kon hij in het azc niet de specialistische hulp krijgen die hij nodig had. De advocaat van de ouders kondigde beroep aan tegen de uitspraak, omdat de ouders bij hun kind wilden zijn.

  Uithuisplaatsing

  De ouders krijgen nu hulp van de stichting Liva, die heeft geregeld dat ze bij hun kind kunnen zijn. Amir werd op 7 september met spoed weggehaald uit het azc en naar een kinderverpleeghuis in Bedum gebracht.

  Amir lijdt aan de erfelijke stofwisselingsziekte fucosidose, die de verstandelijke en lichamelijke groei belemmert. Het Afghaanse gezin is al zes jaar in Nederland. Vorig jaar augustus besloot staatssecretaris Dijkhoff dat het gezin vanwege Amirs ziekte in Nederland mochten blijven.

  Volgende maand buigt de rechter zich opnieuw over de uithuisplaatsing van de jongen.

 4. Militaire escalatie in Koerdisch-Irak dreigt, nu het Koerdische afscheidingsreferendum maandag lijkt door te gaan. De Turkse en Iraakse legertop hebben vandaag gesproken over de "illegale" volksraadpleging. Militair ingrijpen door Turkije is een optie, zegt de Turkse premier Binali Yildirim. Verder dreigt hij met diplomatieke en economische sancties.

  Het Turkse parlement verlengde vanmiddag het mandaat dat het leger toestaat militair in te grijpen in Syrië en Irak, mocht de nationale veiligheid van Turkije in het geding zijn. In het besluit staat dat "afscheiding op basis van etniciteit" een bedreiging is voor Turkije en de regio.

  Onafhankelijkheidsstrijd Turkse-Koerden

  Turkije heeft zwaarwegende belangen om de Koerdische onafhankelijkheid te dwarsbomen. Het land heeft een grote Koerdische minderheid, die geconcentreerd is in het zuidoosten van het land. In de strijd met de Koerdische afscheidingsbeweging PKK vielen in dertig jaar tijd meer dan 40.000 doden.

  'Referendum gaat door'

  Een delegatie van de autonome Koerdische regio is vandaag in Bagdad om het referendum te bespreken met de Iraakse overheid. Maar ondanks grote internationale druk, is van afblazen geen sprake, zegt een adviseur van de Koerdische leider Massoud Barzani.

  De Iraakse-Koerden wonen in een olierijk gebied. Ze hebben met Bagdad ook onenigheid over de verdeling van olie-inkomsten.

 5. In Noord-Korea heeft bij de nucleaire testlocatie een kleine aardbeving plaatsgevonden die naar alle waarschijnlijkheid niet is veroorzaakt door een kernproef.

  Zowel de internationale waakhond voor kernproeven CTBTO als Zuid-Korea schat in dat de beving een natuurlijke oorzaak had.

  China sprak in eerste instantie van een vermoedelijke explosie, maar zei later dat de beving niet het gevolg was van een nucleaire explosie en de kernmerken van een natuurlijke beving had.

  Groningen

  Amerikaanse deskundigen vermoeden dat de beving het gevolg is van de grote kernproef van 3 september, toen Noord-Korea een waterstofbom tot ontploffing zou hebben gebracht. Die explosie zou verschuivingen diep in de aarde hebben veroorzaakt, die vandaag leidden tot een kleine aardbeving.

  De aardbeving had een kracht van 3,4, en was daarmee lichter dan de aardbeving van 2012 in Huizinge in Groningen. De aardbevingen bij de Noord-Koreaanse kernproeven hadden allemaal een kracht van 4,3 of hoger. De kernproef van 3 september leidde tot een beving van 6,2.

  Internationaal bestaan er grote zorgen over de kernproeven van Noord-Korea. De seismologische activiteit in het land wordt daarom scherp in de gaten gehouden.

  Totale vernietiging

  De spanningen tussen Amerika en Noord-Korea lopen ook steeds verder op. Trump zei dinsdag dat de VS bereid is Noord-Korea "totaal te vernietigen" als dat nodig is om zichzelf te verdedigen. Daarmee heeft hij de situatie op scherp gezet, staat in een verklaring van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. "Trump zal een hoge prijs betalen."

  De Noord-Koreaanse minister Ri Yong-ho van Buitenlandse Zaken is in New York om de Verenigde Naties toe te spreken. Hij zei daar in de wandelgangen, volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap, dat een proef met een waterstofbom in de Stille Oceaan tot de mogelijkheden behoort.

  Sancties

  Trump kondigde donderdag nieuwe sancties af tegen Noord-Korea. Hij geeft het ministerie van Financiën toestemming om bedrijven en banken die zaken doen met het communistische land te bestraffen.

  Ook China heeft vandaag besloten om maatregelen te treffen tegen Noord-Korea. Het land schroeft de export van geraffineerde olie terug en staakt de textielimport vanuit Noord-Korea. Daarmee geeft China gehoor aan de sancties die door de VN-Veiligheidsraad zijn ingesteld na de kernproef van 3 september.

 6. Er komen steeds minder asielzoekers naar ons land. En daardoor zijn asielzoekerscentra steeds minder bezig met directe opvang - en juist meer met integratie in de buurt. Vandaag was er in veel centra een open dag. 27.000 mensen trokken naar de verschillende centra om eens te bekijken hoe het er aan toegaat. Ook in Utrecht, in het azc in Overvecht. Het centrum daar is niet alleen een azc, want daar wonen 300 asielzoekers samen met 38 jongeren uit de wijk.

  De Nederlandse jongeren wonen samen in een vleugel. Ieder heeft er zijn eigen kamer. Lot is één van die jongeren die woont in 'plan Einstein' zoals het centrum heet. "Ik vind het leuk dat hier verschillende groepen uit de samenleving samenwonen. We delen een plein en een ontmoetingsruimte waar je elkaar tegenkomt. Het is natuurlijk een beetje idealistisch, maar tegelijkertijd is het ook hoe ik wil samenleven."

  Beaudine is een bewoonster van het eerste uur. "Ik hou van mensen helpen en ik kom uit een best wel rechts gezin. Ik wilde bewijzen dat vluchtelingen ook leuke mensen zijn en dat dit een hele leuke wijk is om te wonen. Ik woon hier nu bijna een jaar. Het is me enorm meegevallen. Ik had van tevoren niet kunnen bedenken dat ik het zo leuk zou vinden. Zeker met de eerste dertig asielzoekers die hier kwamen zijn we een soort familie geworden."

  Alaa Abour Fakher was een van die eerste vluchtelingen die samen met de jongeren in het centrum woonde. Hij is een gevluchte dierenarts uit Syrië. "Ik ben hier vijf maanden geleden gekomen. We koken en eten samen. Het is voor ons een grote kans om de taal en de cultuur te leren kennen. We leven hier hopelijk al in de toekomst, als we echt in Nederland mogen wonen, tussen andere Nederlanders."

  Landelijk kwamen zo'n 27.000 mensen af op de open dag in ruim zestig azc's. Bezoekers konden er in gesprek met bewoners en er waren rondleidingen, workshops en activiteiten voor kinderen georganiseerd.

  Volgens directeur Dorine Manson van Vluchtelingenwerk Nederland was het een geslaagde dag. "Deze ontmoetingen zijn waardevol voor vluchtelingen en dragen eraan bij dat zij zich straks sneller thuis voelen in Nederland."

 7. Stripweekblad Tina bestaat 50 jaar. Dat wordt vandaag en morgen in attractiepark Duinrell groots gevierd tijdens het jaarlijkse Tina-festival.

  Er worden in totaal 26.000 bezoekers verwacht die komen voor optredens, shoppen, workshops en ontmoetingen met bekende Nederlanders en YouTubers. Dit jaar is er voor het eerst ook een internationale act op het festival. De Duitse tweeling Lisa en Lena, die bekend werden via de populaire app Musical.ly, komen optreden.

  Zo moeder, zo dochter

  Al vroeg in de ochtend worden duizenden meisjes door hun ouders afgezet bij de ingang van het attractiepark, anderen komen op eigen gelegenheid in groepjes. Sommige meiden komen samen met hun moeder, die vroeger ook de Tina las. "En nu weer", zegt een van de moeders lachend. Maar haar dochter mag hem wel altijd eerst lezen.

  Een andere moeder vertelt dat de Tina wel erg veranderd is vergeleken bij vroeger. "Wat er tegenwoordig in staat is veel meer voor de meiden van nu, met vloggers, Musical.ly, en al die toestanden."

  Volgens redactiechef Jannine Berkelaar, is de Tina na 50 jaar nog steeds steeds populair vanwege de gezelligheid die het blad uitstraalt.

  "Als je het blad openslaat dan komt je een grote roze wereld tegemoet met allemaal vrolijkheid en blijheid en de hele boze buitenwereld die sluiten we eigenlijk even helemaal buiten."

  Maar ook iets zwaardere onderwerpen komen volgens Berkelaar aan bod in de Tina. "Met de strips bereiden we ze heel zachtjes voor op het groter worden en de iets spannendere dingen in het leven waar ze tegenop moeten boksen straks."

 8. Deze week stond natuurlijk vooral in het teken van Prinsjesdag. Oranjefans in alle vroegte bij Paleis Noordeinde, mooie (en gekke) hoedjes, het koffertje met de Miljoenennota, de Troonrede in de Ridderzaal. Allemaal typische Prinsjesdag-dingen die voorbijkwamen op deze atypische editie.

  Verder kost een aardbeving in Mexico aan zeker 273 mensen het leven; 52 mensen zijn levend onder het puin vandaan gehaald. De meeste slachtoffers vielen in Mexico-Stad en in de staat Morelos, ten zuiden van de hoofdstad. De beving had een kracht van 7,1. Het was de tweede aardbeving in korte tijd in het land.

  Ook ravage op het Caribische eiland Dominica. Orkaan Maria raasde in de nacht van maandag op dinsdag over het eiland. Vijftien mensen komen, honderden huizen werden verwoest.

  Dat en meer in de week in beeld.

 9. In Heerenveen heeft een automobilist vanmiddag een Turkse moskee geramd. Volgens de politie gaat het om een ongeluk en is van opzet geen sprake.

  De automobilist is volgens Omrop Fryslân met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De moskeebezoekers kwamen met de schrik vrij. De schade aan het gebouw is aanzienlijk.

  "Er is geen sprake is van opzet," zegt een woordvoerder van de politie. "Dit is puur een eenzijdig ongeval. Dat weten we zeker omdat we informatie over de bestuurder hebben." Volgens de politie is de man onwel geworden.

  De klap heeft een behoorlijk gat opgeleverd in de muur van de moskee. "Er is geen instortingsgevaar. Maar er moet wel even iets gebeuren voordat mensen weer veilig naar binnen kunnen," aldus de woordvoerder.

 10. Mexico is getroffen door een derde zware aardbeving in drie weken. De beving met een kracht van 6,1 vond plaats nabij het al flink beschadigde Juchitán in de deelstaat Oaxaca, op ruim 600 kilometer van Mexico-Stad, waar dinsdag een zware aardbeving was. Een aantal gebouwen dat toch al beschadigd was is ingestort. Ook een brug is ingestort.

  Over slachtoffers is alleen bekend dat twee oudere vrouwen van schrik een fatale hartaanval hebben gekregen, de ene thuis en de andere toen ze de straat op vluchtte. Het dodental van de drie aardbeving samen nadert nu de 400.

  Oaxaca is nog aan het bijkomen van een zware aardschok van twee weken geleden. Het epicentrum van de beving was toen vlak voor de Mexicaanse zuidkust. De kracht van de schok was 8,1. In de regio vielen zeker 65 doden.

  Sindsdien zijn duizenden naschokken geweest. "Sinds 7 september zitten we aldoor te schudden", zegt een bewoner van Juchitan tegen persbureau AP.

  Het epicentrum van de nieuwe beving is op het land, op zo'n 40 kilometer van Juchitán, de stad waar begin deze maand de meeste schade was. Zeker acht gebouwen, waarvan een deel al in slechte staat verkeerde, en een viaduct zijn ingestort, meldt persbureau DPA. Mogelijk is er ook flinke schade in Matias Romero, dat maar op 18 kilometer van het epicentrum ligt en twee weken geleden ook al werd geraakt.

  De beving was te voelen in Mexico-Stad. Daar trilden gebouwen en ging het aardbevingsalarm af. Correspondent Cees Zoon zag zijn plafondlampen "zachtjes schommelen".

  "We voelden dat er een beving was, maar het was duidelijk dat het hier ver vandaan was. Bevingen van deze kracht komen geregeld voor in het zuiden. Die zijn licht voelbaar in Mexico-Stad. Mensen zijn er dus aan gewend. Maar na de zware beving van dinsdag zit de schrik er goed in. Honderden gebouwen zijn flink beschadigd. Ze staan nog min of meer overeind, maar kunnen bij een lichte beving misschien alsnog naar beneden kunnen komen. Mensen zijn bang."

 11. De regerende Nationale Partij van premier Bill English heeft de verkiezingen in Nieuw-Zeeland gewonnen. De centrumrechtse partij haalde 46 procent van de stemmen, net iets minder dan bij de vorige verkiezingen in 2014. Labour gaat weliswaar van 25 naar 35 procent, maar dat is lang niet genoeg om het voortouw te krijgen bij de kabinetsformatie.

  De Nationale Partij is al sinds 2008 aan de macht. Ditmaal heeft ze niet genoeg zetels gehaald om zelfstandig verder te regeren. Verwacht wordt English in gesprek gaat met het populistische New Zealand First, dat van 8,6 naar 7,5 procent van de stemmen gaat. English heeft al laten weten dat hij met NZF een stabiele regering wil vormen, maar die partij heeft de avances tot nu toe afgewezen.

  De Groenen zakken van 10,7 procent naar 5, 8 procent. Ook de Groenen zouden English theoretisch aan een meerderheid kunnen helpen, maar die hebben dat voor de verkiezingen uitgesloten. Een mogelijkheid is verder nog een coalitie van Labour, NZF en de Groenen. NZF heeft eerder met Labour geregeerd.

  Wisselend aan de macht

  Een coalitie tussen Labour en de National Party wordt als onwaarschijnlijk gezien. De twee partijen wisselen elkaar al decennia af in de regering.

  De stembureaus sloten om 9.00 uur vanmorgen Nederlandse tijd, maar de officiële uitslag van de verkiezingen laat waarschijnlijk nog twee weken op zicht wachten.

 12. Het heeft even geduurd, maar vandaag biedt het Friese dorp Kimswerd officieel excuses aan in Medemblik voor de verwoestingen die daar vijf eeuwen geleden door een Fries leger zijn aangericht. Dat gebeurt met een vredesvloot en een groot feest in de Noord-Hollandse stad.

  In 1517 trok de Friese boerenleider Grutte Pier uit Kimswerd met een oorlogsvloot ten strijde tegen Medemblik. Burgers van de stad vluchtten naar het kasteel van kasteelheer Joost van Buren, waardoor ze werden gered. De Friese soldaten plunderden de stad, staken hem in brand en vermoordden de inwoners die niet naar het kasteel waren ontkomen.

  Grutte Pier voerde een boerenleger aan dat zich aanvankelijk verzette tegen de gouverneur van Friesland, en zich later met steun van de hertog van Gelre tegen Karel V keerde. De Habsburgse vorst was onder meer graaf van Holland, Vlaanderen en Zeeland en hertog van Brabant. Hij wilde ook Gelderland, Friesland en andere noordelijke Nederlandse gewesten onder zijn gezag brengen. In de strijd daar tegen kon de hertog van Gelre de diensten van de beruchte Grutte Pier goed gebruiken.

  Vredesarmada

  Anno 2017 is het tijd voor verzoening, vonden ze in Friesland. Vanmiddag is een schip over het IJsselmeer naar Medemblik gevaren waarmee Kimswerd excuses aanbiedt. Er staan officiële redevoeringen gepland, en vanavond wordt het feest van de verzoening afgesloten met een kroegentocht door het centrum van Medemblik.

  Organisator Dirk Bruinsma spreekt op Omrôp Fryslan over "een vredesarmada". ''Wij brengen op symbolische wijze een emmer water uit een put in Kimswerd naar Medemblik," zei hij toen hij vanmiddag aan boord ging. "Pier heeft vijfhonderd jaar geleden de hele stad platgebrand. Op deze manier willen wij ons weer verzoenen met de stad".

 13. Een Amerikaanse student heeft bijna drie dagen vastgezeten in een grot in Indiana. De 19-jarige Lukas Cavar was op excursie met een groep studenten van de universiteit van Indiana. De leider van de groep vertrok na de bezichtiging van de grot zonder hem en deed het hek dat toegang geeft tot de grot op slot.

  Cavar zegt in de lokale krant Indiana Daily dat hij erg verward en bang was toen hij werd achtergelaten. "Toen ik besefte wat er was gebeurd, moest ik even bekomen voor ik de situatie rationeel kon analyseren en een overlevingsplan kon maken."

  Grotwanden

  De student had geen bereik met zijn telefoon en bleef een tijd om hulp roepen. Hij zegt dat hij alles deed om in leven te blijven. "Ik likte aan de grotwanden voor het vocht." Toen hij na verloop van tijd de moed verloor, begon hij afscheidsberichten aan zijn familie en vrienden te typen.

  De organisatie die de excursies in de afgesloten grotten verzorgt, zegt dat het ontbrak aan leiderschap. "Er zijn strikte protocollen die dit soort situaties moeten voorkomen, maar ze zijn pas efficiënt als ze gevolgd worden."

 14. Een kop thee bij de buren drinken om ze wat beter te leren kennen kan best een goed idee zijn. Want terwijl veel vormen van buurtoverlast afnemen, ergeren we ons steeds meer aan onze buurtgenoten.

  Uit vandaag gepresenteerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat 94 procent van de Nederlanders weleens last zegt te hebben van overlast in de buurt.

  De ervaringen over specifieke vormen van overlast (zoals bekladde muren, rondhangende jongeren en te hard rijden) nemen al jaren af. Dat geldt niet voor 'overlast door buurtbewoners': dat neemt sinds 2012 zelfs toe met bijna 7 procent.

  Overlast in de buurt is wel een erg breed begrip. "Er valt echt van alles onder overlast te scharen, zoals poep op de stoep of natte kolen van een bbq ergens in de buurt", zegt Michel Vols, hoogleraar Openbare-orderecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. "Bovendien: wat bijvoorbeeld in Staphorst wordt gezien als overlast is dat misschien helemaal niet in Amsterdam."

  Vols is niet betrokken bij het CBS-onderzoek, maar herkent de cijfers. "De meeste vormen van overlast in Nederland dalen al jaren, behalve de woonoverlast. We zien de toename van buurtoverlast al jaren in onderzoeken voorbijkomen en ondanks allerlei initiatieven om het tij te keren is het een hardnekkig probleem."

  Verwarde mensen

  Er is volgens Vols nooit heel goed onderzoek gedaan naar de redenen voor buurtoverlast. "Maar verschillende zaken liggen voor de hand: bevolkingsgroei, steeds drukkere steden en de omgang met verwarde personen."

  "We kiezen er nu voor om verwarde personen niet meer weg te stoppen, maar in gewone woonwijken te laten wonen. Samen met bezuinigingen in de zorg is dat een recept voor problemen."

  Oplossingen

  Overlast in de wijk is nooit helemaal weg te krijgen. "Mensen zijn nu eenmaal verschillend", zegt Vols. Hij ziet meerdere mogelijkheden om de overlast aan te pakken. "Buurtbemiddeling is in opkomst, dit blijkt heel effectief. Toch heeft nog niet iedere gemeente een bemiddelaar. Ik wil daarom pleiten voor een landelijke dekking."

  Vroegtijdig ingrijpen noemt Vols belangrijk. "Bij herhaaldelijk overlast is het nu nog erg moeilijk om iemand uit zijn huis te krijgen, vaak duurt het jaren. Sinds kort hebben woningcorporaties en burgemeesters een nieuwe wet ter beschikking om mensen eerder een waarschuwing te geven en sneller maatregelen te nemen."

  Een burendag, zoals vandaag in heel Nederland wordt gehouden, kan een oplossing zijn. "Je buren kennen is altijd een goed idee, maar je moet niet naïef zijn", zegt Vols. "Soms werkt praten gewoon niet. Bij sommige vormen van overlast kan je niet zeggen 'we wachten wel tot de volgende burendag'."

 15. Nederland heeft er een diersoort bij: de spookkreeft Caprella equilibra. Eentje die tot voor kort helemaal niet in Nederland voorkwam, totdat student en natuurfotograaf Brian Pater (22) uit Veenendaal de ontdekking deed.

  Een beetje per toeval was het, bij een koelwateruitlaat van de kerncentrale in het Zeeuwse Borssele. "Daar staat een plasje water van misschien 30 centimeter hoog. Als je je schepnet daar houdt, kun je precies opvangen wat er allemaal in het water zit."

  In het water zat vooral rommel, ontdekte Pater, die biologie studeert in Wageningen. Maar tot zijn eigen verbazing zat er ook een voor Nederland nieuw diertje in, zo bleek later. Vier millimeter groot maar, de Caprella equilibra. "Deze beestjes zijn best wel klein, maar ik kijk er áltijd naar. Er zijn vier soorten van de spookkreeft die al wel in Nederland voorkomen, dus ik dacht: het zal wel een van die zijn. Toen ik thuis goed keek, was het iets anders."

  Pater nam contact op met Naturalis, dat bevestigde dat het een 'nieuweling' voor Nederland was. Al kan het best zo zijn dat de soort op meer plekken in Nederland zit. "Maar hij is nog niet eerder gevonden", zegt Pater. "Maar weinig mensen gaan op zoek naar dieren in deze orde van grootte."

  Hoe het diertje naar Nederland is gekomen, is nog onduidelijk. Pater heeft wel een idee. "De kans is groot dat hij onder een boot is blijven hangen. Ze hebben aanhangsels waarmee ze zich aan boten kunnen hechten. En rondom Borssele is vrij veel scheepvaartverkeer." Bovendien werd het diertje eerder nog gezien in het Franse Duinkerken.

  Voor zijn studie biologie heeft hij niet zoveel aan deze vondst. Geen extra studiepunten dus. "Het heeft wel met de biologie te pakken, maar voor mijn studie ben ik niet bezig met kreeftachtigen."

  En de Caprella equilibra die Pater had meegenomen, misschien wel de eerste in Nederland, die heeft hij niet meer. "Ik ging er aan het begin niet van uit dat het een unieke was", zegt hij. "Als ik het wilde bewaren, had ik 'm op alcohol moeten zetten. En dat had ik niet in huis."

 16. De politie heeft in Helmond een 13-jarig meisje en haar moeder aangehouden. Ze worden ervan verdacht donderdagavond een agent mishandeld te hebben.

  De politie kwam in actie nadat een scooter donderdagavond tegen een auto en een fietser was aangereden en daarna vluchtte. Niemand raakte gewond, maar er was wel materiële schade. Getuigen hadden het kenteken van de scooter genoteerd. Dat leidde de politie naar een woning iets verderop in Helmond.

  In de woning bleek volgens Omroep Brabant al snel dat een 13-jarige zonder rijbewijs op de scooter had gereden. Toen de agent het meisje vroeg mee te gaan naar het politiebureau om de zaak verder uit te zoeken, ontstond volgens de politie "een dreigende situatie". De moeder van het meisje sloeg de agent in zijn gezicht en er volgde een worsteling.

  Snijwonden

  De politieman werd bij zijn keel gegrepen. Tijdens de worsteling viel hij met zijn arm door een ruit. Toen hij kans zag om de woning uit te lopen werd hij nog een paar keer geslagen. Hij liep een aantal snijwonden op aan zijn arm. Ook klaagt hij over een pijnlijke keel en kaak.

  Agenten die naar de woning kwamen om te helpen, konden de bewoonster aanhouden. Zij zit nog vast. Haar dochter is gistermiddag aangehouden wegens betrokkenheid bij de mishandeling. Het is niet duidelijk of zij ook nog vastzit.

 17. De politie heeft rond middernacht 46 Go Ahead Eagles-supporters opgepakt op het station van Zwolle. De fans van de voetbalclub uit Deventer worden ervan verdacht vernielingen te hebben aangericht in een trein. Zo zijn verschillende ruiten volgens de politie ingeslagen.

  De fans kwamen terug van een uitwedstrijd tegen FC Emmen en reisden via Zwolle naar Deventer. De politie ha aanwijzingen voor een confrontatie tussen Go Ahead-supporters en fans van rivaal PEC Zwolle. "Wij hebben daarom van tevoren groots opgeschaald op het perron van Zwolle met politie en de ME."

  De twee supportersgroepen hebben elkaar niet ontmoet. "Om die confrontatie te voorkomen, hebben we de Go Ahead Eagles-supporters naar een stilstaande trein geloodst. In die trein zijn vervolgens vernielingen aangericht." Alle 46 inzittenden zijn aangehouden.

  Go Ahead Eagles heeft "vol afschuw kennis genomen van de onlusten" van gisteravond. Dat schrijft de voetbalclub op hun Twitterpagina.

  Vanwege de situatie had de politie het treinverkeer in Zwolle korte tijd stilgelegd.

  Een deel van de 46 arrestanten zit nog vast, vanwege openlijke geweldpleging. Hoeveel mannen zijn vrijgelaten, is onbekend.

 18. In de gemeenten Hoorn en Rijswijk mogen de lokale afdelingen van de SP niet meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. De reden: ze zijn niet actief genoeg op straat. In vijftien andere gemeenten moet nog toestemming komen om mee te doen.

  In Het beste uit het Oog spreekt Chris Kijne met voormalig SP-raadslid in Enkhuizen Fokko Snoek. Hij liet weten dat hij zijn lidmaatschap bij de partij opzegt. Partijleider Emile Roemer reageert: het grootste deel van de uitgesloten gemeenten mag waarschijnlijk toch meedoen.

  Wouter Koolmees en Carola Schouten, die namens D66 en de ChristenUnie aan tafel zitten bij de formatie, vertellen over hun idealen en hun samenwerking. Zijn dit de vice-premiers van Rutte III?

  Scenarioschrijver Gerard Soeteman, bekend van onder meer van Turks Fruit, Spetters en Soldaat van Oranje, krijgt een Gouden Kalf voor de Filmcultuur. Hij vertelt over zijn uitgebreide oeuvre en zijn samenwerking met Paul Verhoeven.

  In Bruto Nationaal Geluk geven cabaretier Hans Sibbel en financieel journalist Jeroen Smit een theatraal lesje economie. Ze vertellen over hun voorstelling, waarin ze proberen te beantwoorden waarom we ons laten inpakken door banken en overheden.

  Formatiepodcast

  Meer luisteren? Er is ook een nieuwe aflevering van De Stemming van Vullings en Van Weezel. Deze week over de wensen van werkgeversorganisaties en hun bondgenoten voor het nieuwe kabinet. En keert Stef Blok terug in kabinet Rutte III?

 19. Oud-presentator Hans Sleeuwenhoek is deze week op 78-jarige leeftijd overleden. Hij was onder meer bekend van de televisieprogramma's Hier en Nu en Rondom 10.

  Sleeuwenhoek begon zijn carrière bij een lokale krant en maakte in 1967 de overstap naar de NCRV, waar hij al snel presentator werd van Hier en Nu.

  Vanaf 1981 werd hij een van de gezichten van het discussieprogramma Rondom 10. Hij presenteerde dat ruim tien jaar. Daarna ging hij met vervroegd pensioen.

  In 2015 kreeg Sleeuwenhoek een dwarslaesie bij een ongeluk, maar ook de laatste jaren bleef hij actief voor de lokale krant in Driebergen.

 20. Een groot deel van het personeel van woonzorgcentrum De Schutse in Lopik heeft de nacht voor de deur doorgebracht. De medewerkers sliepen in kleine tentjes om de collega te ondersteunen die 's nachts in z'n eentje zestig, voor een deel demente ouderen, moet verzorgen. Ze vinden dat er minstens twee medewerkers een complete nachtdienst moeten draaien.

  De actie werd gesteund door bewoners van De Schutse, omwonenden en familieleden. Bernard Koekoek van vakbond FNV Zorg en Welzijn: "Er waren omwonenden die aanboden te voorzien in de stroomvoorziening. Dat is echt heel hartverwarmend."

  Emotioneel

  Koekoek bij RTV Utrecht: "De nachtdienstmedewerker is vanochtend onthaald met gejuich. Het was emotioneel voor haar. Er waren ook veel medewerkers van andere zorgcentra van dezelfde zorginstelling die langskwamen met hun steun, verhaal en zorgen."

  De actievoerders zijn van plan door te gaan met hun actie totdat zorginstelling AxionContinu meer medewerkers tegelijk inroostert voor de nachtdienst. Vandaag bakken de actievoerders pannenkoeken voor de buurt, komende nacht willen ze opnieuw voor de deur kamperen.

  Verrast

  Zorginstelling AxionContinu stelt in een persbericht verrast te zijn over de actie. "AxionContinu neemt de zorgen van de medewerkers en hun wens voor meer 'menskracht' in de nacht zeer serieus," aldus het bericht. De zorginstelling zegt bereid te zijn een extra medewerker in te roosteren die een slaapdienst gaat draaien. Zo nodig kan hij of zij direct worden ingezet.

  Eerder deze week noemde Koekoek van de FNV dat geen oplossing. "Een van de verhalen is dat een dementerende cliënt op een medewerker komt afrennen, roepend: ik maak je morsdood! Dan helpt het niet als je iemand vijf minuten later kunt wakker maken. Dan moet er iemand naast je staan."

  Gesprek

  AxionContinu wil dinsdag in gesprek met alle medewerkers over de aangeboden oplossing in de nachtdienst..