Nos Binnenlands nieuws

 1. Vandaag bezochten zo'n 1500 mensen met hun eigen boot of met een speciale veerdienst vanuit de haven van Lelystad de Marker Wadden, een natuurgebied in aanbouw. Daar konden ze wandelen langs de slibcompartimenten. Ook waren er gidsen aanwezig voor uitleg over het project, de natuurontwikkeling en de vogels.

  De eilanden moeten ervoor zorgen dat de natuur in het Markermeer gevarieerder wordt. Door het vele slib in het water en het gebrek aan natuurlijke oevers ging de vogel- en visstand de afgelopen 20 jaar hard achteruit. De eilanden vormen een nieuwe voedselbron en plek om nesten te maken.

  Met zand, klein en slib uit het meer worden paaiplaatsen, eilanden en natuurlijke oevers gemaakt waar bedreigde dieren en planten van profiteren. Uiteindelijk wil Natuurmonumenten van de Marker Wadden een archipel maken van in totaal 10.000 hectare, een van de grootste natuurherstelprojecten van West-Europa.

  Haven

  De aanleg gaat voortvarend. Vanuit de lucht de contouren van drie eilanden zijn al te zien vanuit de lucht. Het riet gaat langzaam groeien en vogels hebben de eilanden al massaal ontdekt.

  Uiteindelijk zal het grootste eiland toegankelijk worden voor recreanten: in 2018 wordt de haven ervan toegankelijk voor het publiek.

  De Marker Wadden zijn ook morgen nog open voor publiek. Klik hier voor het vaarschema.

 2. De ouders van het terminaal zieke Afghaanse jongetje Amir zijn weer samen met hun zoontje. De ouders, die in een asielzoekerscentrum in Emmen wonen, verblijven in het Ronald McDonald Huis vlak bij het UMCG waar hun kind gisteren werd opgenomen.

  De 10-jarige Amir heeft niet lang meer te leven. Hij werd op last van de kinderrechter in Assen uit huis geplaatst. Volgens de Kinderbescherming kon hij in het azc niet de specialistische hulp krijgen die hij nodig had. De advocaat van de ouders kondigde beroep aan tegen de uitspraak, omdat de ouders bij hun kind wilden zijn.

  Uithuisplaatsing

  De ouders krijgen nu hulp van de stichting Liva, die heeft geregeld dat ze bij hun kind kunnen zijn. Amir werd op 7 september met spoed weggehaald uit het azc en naar een kinderverpleeghuis in Bedum gebracht.

  Amir lijdt aan de erfelijke stofwisselingsziekte fucosidose, die de verstandelijke en lichamelijke groei belemmert. Het Afghaanse gezin is al zes jaar in Nederland. Vorig jaar augustus besloot staatssecretaris Dijkhoff dat het gezin vanwege Amirs ziekte in Nederland mochten blijven.

  Volgende maand buigt de rechter zich opnieuw over de uithuisplaatsing van de jongen.

 3. Er komen steeds minder asielzoekers naar ons land. En daardoor zijn asielzoekerscentra steeds minder bezig met directe opvang - en juist meer met integratie in de buurt. Vandaag was er in veel centra een open dag. 27.000 mensen trokken naar de verschillende centra om eens te bekijken hoe het er aan toegaat. Ook in Utrecht, in het azc in Overvecht. Het centrum daar is niet alleen een azc, want daar wonen 300 asielzoekers samen met 38 jongeren uit de wijk.

  De Nederlandse jongeren wonen samen in een vleugel. Ieder heeft er zijn eigen kamer. Lot is één van die jongeren die woont in 'plan Einstein' zoals het centrum heet. "Ik vind het leuk dat hier verschillende groepen uit de samenleving samenwonen. We delen een plein en een ontmoetingsruimte waar je elkaar tegenkomt. Het is natuurlijk een beetje idealistisch, maar tegelijkertijd is het ook hoe ik wil samenleven."

  Beaudine is een bewoonster van het eerste uur. "Ik hou van mensen helpen en ik kom uit een best wel rechts gezin. Ik wilde bewijzen dat vluchtelingen ook leuke mensen zijn en dat dit een hele leuke wijk is om te wonen. Ik woon hier nu bijna een jaar. Het is me enorm meegevallen. Ik had van tevoren niet kunnen bedenken dat ik het zo leuk zou vinden. Zeker met de eerste dertig asielzoekers die hier kwamen zijn we een soort familie geworden."

  Alaa Abour Fakher was een van die eerste vluchtelingen die samen met de jongeren in het centrum woonde. Hij is een gevluchte dierenarts uit Syrië. "Ik ben hier vijf maanden geleden gekomen. We koken en eten samen. Het is voor ons een grote kans om de taal en de cultuur te leren kennen. We leven hier hopelijk al in de toekomst, als we echt in Nederland mogen wonen, tussen andere Nederlanders."

  Landelijk kwamen zo'n 27.000 mensen af op de open dag in ruim zestig azc's. Bezoekers konden er in gesprek met bewoners en er waren rondleidingen, workshops en activiteiten voor kinderen georganiseerd.

  Volgens directeur Dorine Manson van Vluchtelingenwerk Nederland was het een geslaagde dag. "Deze ontmoetingen zijn waardevol voor vluchtelingen en dragen eraan bij dat zij zich straks sneller thuis voelen in Nederland."

 4. Stripweekblad Tina bestaat 50 jaar. Dat wordt vandaag en morgen in attractiepark Duinrell groots gevierd tijdens het jaarlijkse Tina-festival.

  Er worden in totaal 26.000 bezoekers verwacht die komen voor optredens, shoppen, workshops en ontmoetingen met bekende Nederlanders en YouTubers. Dit jaar is er voor het eerst ook een internationale act op het festival. De Duitse tweeling Lisa en Lena, die bekend werden via de populaire app Musical.ly, komen optreden.

  Zo moeder, zo dochter

  Al vroeg in de ochtend worden duizenden meisjes door hun ouders afgezet bij de ingang van het attractiepark, anderen komen op eigen gelegenheid in groepjes. Sommige meiden komen samen met hun moeder, die vroeger ook de Tina las. "En nu weer", zegt een van de moeders lachend. Maar haar dochter mag hem wel altijd eerst lezen.

  Een andere moeder vertelt dat de Tina wel erg veranderd is vergeleken bij vroeger. "Wat er tegenwoordig in staat is veel meer voor de meiden van nu, met vloggers, Musical.ly, en al die toestanden."

  Volgens redactiechef Jannine Berkelaar, is de Tina na 50 jaar nog steeds steeds populair vanwege de gezelligheid die het blad uitstraalt.

  "Als je het blad openslaat dan komt je een grote roze wereld tegemoet met allemaal vrolijkheid en blijheid en de hele boze buitenwereld die sluiten we eigenlijk even helemaal buiten."

  Maar ook iets zwaardere onderwerpen komen volgens Berkelaar aan bod in de Tina. "Met de strips bereiden we ze heel zachtjes voor op het groter worden en de iets spannendere dingen in het leven waar ze tegenop moeten boksen straks."

 5. Deze week stond natuurlijk vooral in het teken van Prinsjesdag. Oranjefans in alle vroegte bij Paleis Noordeinde, mooie (en gekke) hoedjes, het koffertje met de Miljoenennota, de Troonrede in de Ridderzaal. Allemaal typische Prinsjesdag-dingen die voorbijkwamen op deze atypische editie.

  Verder kost een aardbeving in Mexico aan zeker 273 mensen het leven; 52 mensen zijn levend onder het puin vandaan gehaald. De meeste slachtoffers vielen in Mexico-Stad en in de staat Morelos, ten zuiden van de hoofdstad. De beving had een kracht van 7,1. Het was de tweede aardbeving in korte tijd in het land.

  Ook ravage op het Caribische eiland Dominica. Orkaan Maria raasde in de nacht van maandag op dinsdag over het eiland. Vijftien mensen komen, honderden huizen werden verwoest.

  Dat en meer in de week in beeld.

 6. Jens van 12 vindt dat alle kinderen in Nederland moeten kunnen sporten. Daarom zamelt hij sportkleding in voor kinderen die dat niet kunnen betalen.

  Jens heeft op zijn club S.V. Ens een kast geregeld. Een plek waar iedereen zijn oude sportkleren in kwijt kan. Kinderen waarvan de ouders te weinig geld hebben kunnen die kleding dan gebruiken.

  Het is niet de eerste keer dat Jens iets regelt. Hij was dit jaar jeugdburgemeester van de gemeente Noordoostpolder. Daar regelde hij onder andere sneller internet voor alle inwoners.

 7. In de buurt van Sittard is een wasbeer gefilmd met een nachtcamera. Je moet goed kijken, maar aan de zwarte strepen onder de ogen kun je zien dat het om een wasbeertje gaat.

  Wasberen horen eigenlijk niet thuis in Europa, maar de laatste jaren worden ze steeds vaker gezien. Waarschijnlijk zijn er een paar ontsnapt en hebben ze jongen gekregen. En dat gaat hard. In 2004 waren er in Duitsland 20.000, in 2014 al 100.000. Het is dus niet zo gek dat ze nu ook in Nederland opduiken.

 8. Morgen gaan de Duitsers naar de stembus. Aan de vooravond van de Duitse verkiezingen komt Nieuwsuur vanavond met een speciale uitzending vanuit Berlijn over de politieke strijd bij onze oosterburen.

  We staan bijvoorbeeld stil bij het fenomeen Angela Merkel. Al bijna twaalf jaar leidt zij Duitsland en daar komt hoogstwaarschijnlijk zondag geen verandering in. Wat maakt haar bijna onoverwinnelijk?

  Kansen laten liggen

  Presentator Twan Huys spreekt met diverse prominenten uit de Duitse politiek. Met Eva Högl, vice-fractievoorzitter van de SPD in de Bondsdag, praat hij over de sociale ongelijkheid in Duitsland.

  Het is een thema waar de SPD van Martin Schulz stemmen mee zou moeten kunnen winnen. De partij lijkt die kansen echter te laten liggen.

  De derde partij

  En wie wordt de derde partij van Duitsland? Twan Huys ontmoet AfD Bondsdag-kandidaat Georg Pazderski. De rechts-populistische AfD lijkt met gemak voor het eerst de kiesdrempel te halen.

  Met hoofdredacteur Ulf Poschardt van Die Welt kijkt Nieuwsuur naar het verloop van de verkiezingsstrijd en de rol van de Duitse media.

  Zwevende kiezers

  Veel is nog onzeker, want maar liefst 40 procent van de Duitsers weet nog niet op wie ze gaan stemmen. Een ongekend hoog aantal.

  Morgen bericht Nieuwsuur uitgebreid over de uitslag van de Duitse verkiezingen. Met verslagen en gesprekken uit Berlijn. En de eerste reacties uit Brussel en Parijs.

 9. In Dwars helpen wij kinderen met een probleem. In deze Dwars gaan we langs bij Oek, Hinde, Zomer, Nina en Rik. Ze balen van alle sigarettenpeuken op straat. Tijdens een wandeling telden ze er bijna 400!

  En jij?

  Zit jou ook iets dwars? Stuur dan een mail naar jeugdjournaal@nos.nl met daarin je naam, probleem en je telefoonnummer. Misschien komen wij dan binnenkort bij je langs.

 10. De rechter was duidelijk in de wildplaszaak: vrouwen kunnen bij hoge nood ook best op een urinoir plassen. Dat wilde de Amsterdamse Cathelijne Hornstra weleens met eigen ogen zien en dus startte ze een landelijke actie op Facebook. Doel: vrouwen aansporen om vandaag een foto op sociale media te delen (met #zeikwijf of #actiezeikwijf) van een plaspoging op een urinoir of in een plaskrul.

  "Zelf heb ik het natuurlijk ook geprobeerd", vertelt Cathelijne. "Nou, ik kan je vertellen: dat zijn acrobatische toestanden hoor. Plassen in zo'n krul gaat dus écht niet. Je billen steken er onderuit. Wie wil dat nou?"

  Bovendien kan je ook nog eens een boete krijgen als je billen in het openbaar zichtbaar zijn.

  De actie #zeikwijf is bedoeld als protest tegen de rechtszaak van Geerte Piening. Zij kreeg een boete voor wildplassen in de buurt van het Leidseplein. "Natuurlijk snap ik de uitspraak van de rechter, want wildplassen mag niet. Maar de toelichting dat vrouwen maar op een urinoir of in een krul moeten plassen, dat is echt van de zotte."

  Cathelijne had nooit verwacht dat haar actie online zo veel vrouwen zou bereiken. "Dat het onderwerp leeft, is nu wel duidelijk geworden. Het is natuurlijk ook echt gek dat er nauwelijks plasplekken voor vrouwen zijn, maar wel voor mannen. Dat realiseerde tot vorige week bijna niemand zich. Hopelijk komt daar verandering in met deze actie."

  Echt veel foto's zijn er nog niet te vinden op sociale media, maar volgens Cathelijne komt dat nog wel. "Het is nog vroeg. En komen de foto's niet, dan wordt er in ieder geval veel over gesproken. Op sociale media én op straat. In die zin heb ik m'n doel eigenlijk al behaald. Onder veel vrouwen is de gêne helaas groot om een fotootje online te zetten."

  Cathelijne wil de foto's uiteindelijk overhandigen aan minister Jet Bussemaker. "Zij heeft emancipatie in haar portefeuille. Nu kan je denken: heeft zij niets beters te doen? Maar hoe kan onze minister verwachten dat vrouwen en mannen in het bedrijfsleven gelijk worden behandeld, als dat op een heel laag niveau als niet eens geldt?"

 11. Een kop thee bij de buren drinken om ze wat beter te leren kennen kan best een goed idee zijn. Want terwijl veel vormen van buurtoverlast afnemen, ergeren we ons steeds meer aan onze buurtgenoten.

  Uit vandaag gepresenteerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat 94 procent van de Nederlanders weleens last zegt te hebben van overlast in de buurt.

  De ervaringen over specifieke vormen van overlast (zoals bekladde muren, rondhangende jongeren en te hard rijden) nemen al jaren af. Dat geldt niet voor 'overlast door buurtbewoners': dat neemt sinds 2012 zelfs toe met bijna 7 procent.

  Overlast in de buurt is wel een erg breed begrip. "Er valt echt van alles onder overlast te scharen, zoals poep op de stoep of natte kolen van een bbq ergens in de buurt", zegt Michel Vols, hoogleraar Openbare-orderecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. "Bovendien: wat bijvoorbeeld in Staphorst wordt gezien als overlast is dat misschien helemaal niet in Amsterdam."

  Vols is niet betrokken bij het CBS-onderzoek, maar herkent de cijfers. "De meeste vormen van overlast in Nederland dalen al jaren, behalve de woonoverlast. We zien de toename van buurtoverlast al jaren in onderzoeken voorbijkomen en ondanks allerlei initiatieven om het tij te keren is het een hardnekkig probleem."

  Verwarde mensen

  Er is volgens Vols nooit heel goed onderzoek gedaan naar de redenen voor buurtoverlast. "Maar verschillende zaken liggen voor de hand: bevolkingsgroei, steeds drukkere steden en de omgang met verwarde personen."

  "We kiezen er nu voor om verwarde personen niet meer weg te stoppen, maar in gewone woonwijken te laten wonen. Samen met bezuinigingen in de zorg is dat een recept voor problemen."

  Oplossingen

  Overlast in de wijk is nooit helemaal weg te krijgen. "Mensen zijn nu eenmaal verschillend", zegt Vols. Hij ziet meerdere mogelijkheden om de overlast aan te pakken. "Buurtbemiddeling is in opkomst, dit blijkt heel effectief. Toch heeft nog niet iedere gemeente een bemiddelaar. Ik wil daarom pleiten voor een landelijke dekking."

  Vroegtijdig ingrijpen noemt Vols belangrijk. "Bij herhaaldelijk overlast is het nu nog erg moeilijk om iemand uit zijn huis te krijgen, vaak duurt het jaren. Sinds kort hebben woningcorporaties en burgemeesters een nieuwe wet ter beschikking om mensen eerder een waarschuwing te geven en sneller maatregelen te nemen."

  Een burendag, zoals vandaag in heel Nederland wordt gehouden, kan een oplossing zijn. "Je buren kennen is altijd een goed idee, maar je moet niet naïef zijn", zegt Vols. "Soms werkt praten gewoon niet. Bij sommige vormen van overlast kan je niet zeggen 'we wachten wel tot de volgende burendag'."

 12. Nederland heeft er een diersoort bij: de spookkreeft Caprella equilibra. Eentje die tot voor kort helemaal niet in Nederland voorkwam, totdat student en natuurfotograaf Brian Pater (22) uit Veenendaal de ontdekking deed.

  Een beetje per toeval was het, bij een koelwateruitlaat van de kerncentrale in het Zeeuwse Borssele. "Daar staat een plasje water van misschien 30 centimeter hoog. Als je je schepnet daar houdt, kun je precies opvangen wat er allemaal in het water zit."

  In het water zat vooral rommel, ontdekte Pater, die biologie studeert in Wageningen. Maar tot zijn eigen verbazing zat er ook een voor Nederland nieuw diertje in, zo bleek later. Vier millimeter groot maar, de Caprella equilibra. "Deze beestjes zijn best wel klein, maar ik kijk er áltijd naar. Er zijn vier soorten van de spookkreeft die al wel in Nederland voorkomen, dus ik dacht: het zal wel een van die zijn. Toen ik thuis goed keek, was het iets anders."

  Pater nam contact op met Naturalis, dat bevestigde dat het een 'nieuweling' voor Nederland was. Al kan het best zo zijn dat de soort op meer plekken in Nederland zit. "Maar hij is nog niet eerder gevonden", zegt Pater. "Maar weinig mensen gaan op zoek naar dieren in deze orde van grootte."

  Hoe het diertje naar Nederland is gekomen, is nog onduidelijk. Pater heeft wel een idee. "De kans is groot dat hij onder een boot is blijven hangen. Ze hebben aanhangsels waarmee ze zich aan boten kunnen hechten. En rondom Borssele is vrij veel scheepvaartverkeer." Bovendien werd het diertje eerder nog gezien in het Franse Duinkerken.

  Voor zijn studie biologie heeft hij niet zoveel aan deze vondst. Geen extra studiepunten dus. "Het heeft wel met de biologie te pakken, maar voor mijn studie ben ik niet bezig met kreeftachtigen."

  En de Caprella equilibra die Pater had meegenomen, misschien wel de eerste in Nederland, die heeft hij niet meer. "Ik ging er aan het begin niet van uit dat het een unieke was", zegt hij. "Als ik het wilde bewaren, had ik 'm op alcohol moeten zetten. En dat had ik niet in huis."

 13. De politie heeft rond middernacht 46 Go Ahead Eagles-supporters opgepakt op het station van Zwolle. De fans van de voetbalclub uit Deventer worden ervan verdacht vernielingen te hebben aangericht in een trein. Zo zijn verschillende ruiten volgens de politie ingeslagen.

  De fans kwamen terug van een uitwedstrijd tegen FC Emmen en reisden via Zwolle naar Deventer. De politie ha aanwijzingen voor een confrontatie tussen Go Ahead-supporters en fans van rivaal PEC Zwolle. "Wij hebben daarom van tevoren groots opgeschaald op het perron van Zwolle met politie en de ME."

  De twee supportersgroepen hebben elkaar niet ontmoet. "Om die confrontatie te voorkomen, hebben we de Go Ahead Eagles-supporters naar een stilstaande trein geloodst. In die trein zijn vervolgens vernielingen aangericht." Alle 46 inzittenden zijn aangehouden.

  Go Ahead Eagles heeft "vol afschuw kennis genomen van de onlusten" van gisteravond. Dat schrijft de voetbalclub op hun Twitterpagina.

  Vanwege de situatie had de politie het treinverkeer in Zwolle korte tijd stilgelegd.

  Een deel van de 46 arrestanten zit nog vast, vanwege openlijke geweldpleging. Hoeveel mannen zijn vrijgelaten, is onbekend.

 14. Het gaat deze week in het nieuws veel over plassen in de openbare ruimte. Want is dat wel makkelijk genoeg voor vrouwen? Er was deze week een rechtszaak over en vandaag is er een grote plasactie.

  Boete

  Het begon allemaal met een boete voor een vrouw in Amsterdam. Ze plaste 's nacht op straat omdat ze geen plek kon vinden om te plassen. Ze kreeg een boete, maar wilde die niet betalen. Van de rechter moest ze dat toch. Hij zegt dat vrouwen ook gewoon op een urinoir kunnen plassen.

  'Belachelijk'

  Veel vrouwen vinden de uitspraak van de rechter belachelijk. Daarom gaan ze vandaag bij urinoirs en plaskruisen plassen, om te laten zien hoe lastig dat is.

  Wat vind jij? Zijn er buiten genoeg plekken voor meisjes om te plassen of moet er een oplossing komen. Reageer op de stelling:

 15. In de buurt van Lemmer is afgelopen nacht een zwaargewonde man gevonden, die na een aanrijding op de weg is achtergelaten. Het slachtoffer, dat te voet was, is met botbreuken naar een ziekenhuis gebracht. Van de automobilist ontbreekt ieder spoor.

  Volgens de Friese politie is de man door iemand in een personenauto aangereden. Het verkeersongeval gebeurde op de Plattedijk, een stille weg die evenwijdig loopt aan de N359 van Lemmer naar Balk. Het slachtoffer is voor het laatst gezien rond 23.00 uur en werd om 02.00 uur gevonden.

  De auto waarmee de man is aangereden, moet een kapotte voorruit hebben. De politie roept mensen die meer weten over het voorval op zich te melden.

 16. Dat kreeg Froukje Meijer (17) op haar school in Groningen naar haar hoofd geslingerd. Waarom? Omdat ze Fries is en dus een andere taal spreekt. Ze is niet de enige die weleens een nare ervaring heeft gehad, omdat ze praat met een dialect of accent.

  Haar verhaal, en dat van Cansel en Semmy, vormt het tweede deel in ons drieluik Dealen met je dialect. Dit weekend zoomen we in op hoe dialecten mensen soms in de weg zitten. Vandaag: schaamte, scheldpartijen en andere negatieve reacties.

  Vooral veel Limburgers reageerden op onze oproep. Dat is natuurlijk geen weerspiegeling van Nederland, maar dat is wel deels de reden dat we twee Limburgers hebben gesproken en geen Brabanders. Die mailden ook, maar zeiden niet écht gepest te worden om hun zachte 'G' en 'houdoe' als ze de deur achter zich dichttrekken.

  "Maar er heerst toch een beetje een stigma op het Brabants", vertelt Brabander Sven van der Hulst. "Mensen denken dat je een boerenlul bent en je wordt minder serieus genomen. Ook wordt er vaak naar de makkelijke weg gezocht en gezegd: 'Hé Brabo, kom je mee?', terwijl ik veel meer ben dan alleen een Brabander."

  Toch probeert Sven zich aan te passen in Delft, waar hij sinds een paar maanden woont. "Als ik bij mijn werk klanten adviseer, benoem ik mijn accent altijd. Ik heb anders soms het idee dat ze mijn advies in twijfel trekken."

  Het spreken van een dialect of hebben van een accent zorgt niet alleen voor flauwe opmerkingen en scheldpartijen. Volgens hoogleraar taalwetenschap Frans Hinskens van de Vrije Universiteit krijgen kinderen die een dialect spreken vaak advies voor lager vervolgonderwijs dan kinderen die geen dialect spreken.

  Traag en dom?

  Hinskens: "Limburgers kunnen hier het meeste last van hebben. Het vooroordeel is dat ze misschien een beetje dom en traag zijn. Maar wel gezellig."

  Iedereen geeft aan dat ze niet wakker liggen van wat plagerijen om hun manier van praten. "Mijn schoonfamilie komt uit het westen. Die doen me na en vinden mijn accent allemaal grappig", zegt Eva ter Meer uit Almelo. "Ik vind het meestal ook wel grappig, maar niet als je wat minder lekker in je vel zit. Of iets belangrijks aan het vertellen bent en je nagedaan wordt."

  Plat praten verbindt

  In haar werk is de Twentse 'o' van Eva juist een aanwinst: "Ik werk in de zorg en dan wordt het door cliënten erg gewaardeerd dat je plat kan praten."

  Daarom besteedt docent Adele Spikker van het Deltion College in haar lessen aandacht aan streektaal. Zij ziet ook dat 'plat praoten' een aanwinst is in de zorg: "Met name als cliënten vervelende boodschappen krijgen, is het fijn als dat in hun 'moedertaal' gebeurt. Die berichten worden dan beter opgenomen. Het verbindt mensen op zo'n moment."

  Adele heeft in ieder geval vertrouwen in de toekomst van de streektaal: "Ik durfde vroeger als student in Zwolle uit Twente niet naar huis te bellen vanwege mijn accent. Ik heb het idee dat die schaamte wat minder wordt tegenwoordig. Ik zie steeds meer mensen die hun streektaal omarmen."

  Overigens kan het hebben van geen accent in een regio waar ze wel plat praten ook de nodige lachwekkende situaties opleveren. Eva's vriend Ruben is monteur in Twente, maar praat zelf geen Twents. Hij vertelde op zijn werk dat hij met een speakerbox bezig was. Hij werd door zijn collega's vreemd aangekeken: 'een spiekerboks' maken?' Een spiekerboks(e) is in het Twents een spijkerbroek.

 17. Donderdag zag je al in het Jeugdjournaal dat sommige Instagrammers volgers en likes kopen, maar er zijn nog veel meer trucjes die Instagrammers gebruiken om groot te worden. Roel en Iris van NOS Mashup maakten er een serie over.

  Kopen

  In aflevering 1 zie je dat je makkelijk volgers kunt kopen. Voor minder dan 30 euro heb je bijvoorbeeld zo'n 2000 volgers en 1000 likes. Die zijn natuurlijk wel allemaal nep. Het zijn geen echte mensen, maar accounts die aangemaakt zijn door een computer:

  In aflevering 2 zie je alles over comment-pods. Veel Instagrammers zitten in een app-groep waarin ze hun nieuwste posts delen. Iedereen in die groep moet dan meteen iedereen liken en reageren. Als een foto namelijk snel veel likes en reactes krijgt, zullen meer mensen de foto zien.

  Is dit nu allemaal de moeite waard en waarom doen sommige Instagrammers dit? Iris en Roel proberen het uit te leggen in de laatste video:

 18. Het gaat stukken beter met de ozonlaag, zegt het KNMI. De verwachting is dat de laag in de atmosfeer rond 2050 grotendeels is hersteld.

  Eind vorige eeuw was het nog een heel ander verhaal. In de jaren 70 werd duidelijk dat gassen uit koelkasten en airco's de ozonlaag dunner maakten. Tien jaar later werd boven de Zuidpool een gat in de ozonlaag ontdekt. Een dunnere ozonlaag betekent dat meer schadelijke uv-straling de aarde bereikt. En die straling kan huidkanker veroorzaken.

  Maar de internationale gemeenschap kwam met een oplossing en dat heeft nu dus effect.

  Donderdag was het de Internationale Dag van de Vrede. Dertien initiatieven ontvingen vredesduiven van goededoelenorganisatie Pax.

  De duiven-ontvangers startten uiteenlopende projecten, van het helpen van vluchtelingen, het actievoeren tegen kernwapens tot het maken van T-shirts om mensen over maatschappelijke onderwerpen na te laten denken. Woordvoerder Helma Maas: "Ik hoor vaak 'goed nieuws is geen nieuws'. Daar schrik ik van. Ik vind het heel goed dat er over problemen wordt geschreven, maar waarom niet ook over oplossingen?"

  Volgend jaar worden ze weer uitgereikt.

  Een aantal Brabantse gemeenten gaat opkomen voor vogels en vleermuizen. Breda, Den Bosch, Eindhoven, Helmond en Tilburg hebben met onder meer de Vogelbescherming afgesproken om het aantal nestplaatsen te vergroten.

  De gemeenten zijn van plan om bij renovatieprojecten en nieuwbouw zogenoemde 'neststenen' te installeren, waarin de dieren hun nest kunnen bouwen.

  In Noorwegen is een boer een ludieke actie gestart om geld op te halen voor het goede doel. Anders Grande vraagt om bh's en doneert voor elke bh geld aan een goed doel tegen borstkanker.

  Inmiddels heeft hij al 700 bh's gekregen en hangt zijn hek zo vol met bustehouders dat hij het hek heeft moeten verlengen.

  "Ik heb jonge vrouwen gekend die zijn gestorven door borstkanker en vrouwen die hun borsten moesten laten amputeren. Daarom is het een zaak waar ik veel om geef", vertelde Grande.

  De lonen moeten worden verhoogd, zegt premier Rutte. Hij sluit zich daarmee aan bij onder meer president Knot van De Nederlandsche Bank. Die pleitte vorig jaar al voor hogere salarissen. Ook de FNV vraagt fors meer geld.

  Minstens 3,5 procent erbij is de looneis die de FNV voor komend jaar op tafel legt. Voor de lagere inkomens wil de vakbond zelfs een verhoging van 5 procent. Omgerekend komt dat neer op een salarisverhoging van ten minste 1000 euro per jaar. Hoe minder mensen verdienen, hoe hoger de eis, is het idee.

  Een hartverwarmend moment in Amsterdam afgelopen woensdag. Voor de ambtswoning van voormalig Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan hadden zeker duizend mensen zich verzameld.

  Rond 20.00 uur begonnen ze te applaudisseren. Na het applaus zetten de aanwezigen het nummer Aan de Amsterdamse grachten in.

  Initiatiefnemer Caesar Bast zei tegen AT5 dat hij zelden zoiets moois had gezien. "Ik heb een brok in mijn keel. Volgens mij hebben we laten zien dat deze stad keihard van Van der Laan houdt."

  Een groep Zaanse vrouwen breidt gratis katoenen borstprotheses voor vrouwen die een borstamputatie hebben gehad door borstkanker. Ook hopen ze jonge transgenders hiermee te bereiken.

  En positief nieuws over verpleeghuizen. Acht van de tien bewoners van verpleeghuizen zijn positief over de manier waarop ze worden verzorgd. Uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat de meeste bewoners best tevreden zijn over de kwaliteit van de verpleeghuiszorg.

  Zes van de tien ondervraagden geeft aan gelukkig te zijn, terwijl maar één van de tien zich ongelukkig voelt.

 19. Niet meer in de spiegel kijken of zelfs niet meer naar buiten durven. Voor sommige vrouwen die een borst moeten laten amputeren door borstkanker is het dagelijkse realiteit. Judith Zeeman (47) besloot om samen met vriendin Gerda Heijnen (53) deze vrouwen te helpen door katoenen borstprotheses te breien en gratis uit te delen:

  Gebreide borstprotheses bieden uitkomst voor vrouwen die siliconen protheses te zwaar vinden en geen plastische chirurgie willen. In Judith's winkel Zaans Geluk in Zaandam komt iedere woensdag en zaterdag een groep vrouwen bij elkaar die borstprotheses breien en haken.

  De Zaanse vrouwengroep maakt onderdeel uit van de internationale beweging Knitted Knockers. Initiatiefnemer Barbara Demorest kwam met het idee nadat haar borsten werden afgezet. Een siliconen prothese krijgen duurde zes weken. Dat duurde haar te lang, dus op aanraden van haar chirurg breide ze haar eigen borstprothese. Dit patroon deelt ze nu met de rest van de wereld.

  Ingrijpende ervaring

  Voor veel vrouwen is het afzetten van één of zelfs twee borsten een ingrijpende ervaring. "Ze krijgen het gevoel dat hun vrouwelijkheid van hun wordt afgenomen. Ze ervaren dat er letterlijk iets ontbreekt", zegt Judith.

  Plastische chirurgie is dan een optie om een reconstructie van de borst te maken. Maar een deel van de vrouwen wil liever niet meer onder het mes na een borstamputatie. Een siliconen borstprothese is dan nog een alternatief.

  "Het nadeel is dat siliconen vaak zwaar en warm zijn", zegt Judith. "Als je grote borsten hebt kan zo'n ding al gauw drie kilo wegen." Gebreide borsten bieden dan uitkomst: "Een gebreide borst is licht en zacht."

  Janneke van het Kaar (66) heeft 26 jaar geleden haar rechterborst weg laten halen vanwege borstkanker. Ze kwam via Facebook terecht bij gebreide protheses van Knitted Knockers en introduceerde het aan Judith.

  Om bij Knitted Knockers aan te sluiten, moet je hun patronen gebruiken en breien met speciale garen van hoogwaardig katoen. Judith was meteen enthousiast. "Ik heb mijn schoonmoeder verloren aan borstkanker dus het gaat me aan het hart. Alles wat ik kan betekenen voor die groep, doe ik."

  Inmiddels hebben Judith en Gerda zo'n vijftig vrouwen geholpen aan een borstprothese. De twee raden vrouwen aan om langs te komen in de winkel om een prothese op maat te krijgen. Gerda: "De ene heeft een peerborst en de ander een appeltjesborst. Als we het moeten opsturen dan is dat lastig om te beoordelen."

  Transgenders

  Een andere onderbelichte groep waar Judith en Gerda borsten voor breien zijn transgenders. Volgens de vrouwen heeft iemand met borstkanker eens in de twee jaar recht op een borstprothese.

  Een transgender heeft tot een geslachtsveranderende operatie nergens recht op. Judith: "Die hebben er net zoveel recht op om er Te allen tijde ook uit te zien als een vrouw. En als wij daarbij kunnen helpen dan doen we dat graag."

 20. Het is vandaag Nationale Burendag. In duizenden buurten worden feesten georganiseerd, zodat buren elkaar beter kunnen leren kennen.

  De dag wordt voor de 12de keer georganiseerd. Volgens de bedenkers vinden de meeste Nederlanders het belangrijk om veel met buren te doen, maar organiseert bijna niemand zoiets. Wat vind jij? Stem en reageer op de stelling.